Haber ve Makaleler

İş Zekası Teknolojilerinin Lideri: Microsoft Power BI

İş zekası teknolojilerinin lideri: Microsoft Power BI 

Microsoft’un işletmelere iş performansı ve iş zekası odaklı entegre bir platform sunan çözüm ailesi Power Platform’un en güçlü üyelerinden biri olan Microsoft Power BI, veri görselleştirme konusunda sınırları kaldırıyor. Türkiye’deki ilk ve öncü Microsoft Dynamics iş ortaklarından ATP olarak bu yazımızda Microsoft Power BI ile ilgili temel bilgileri derliyoruz.  

Bugün işletmeler, verileri doğru kullanmanın sürdürülebilir gelir modelleri inşa edebilmenin, dalgalı piyasa koşullarında başarıya ulaşmanın ve doğru stratejilerle rekabette öne geçmenin başlıca koşulu olduğunu kabul ediyor. Forbes’a göre işletmelerin %59’u, daha iyi kararlar almak ve iş performanslarını artırmak için veri analitiğini farklı şekillerde kullanıyor. Bir başka araştırma, üst düzey yöneticilerin %85’inden fazlasının, daha hızlı veri analitiğinin doğrudan şirketin kârlılığına etki ettiğini düşündüğünü gösteriyor.

Pazarlamadan satışa, insan kaynaklarından BT’ye, pek çok iş fonksiyonunda veriler işletme sahiplerinin müşterilerini anlamalarına, müşteri davranış kalıplarını tahmin etmelerine, sundukları ürün ve hizmetlerin kalitesini iyileştirmelerine ve yeni ürün geliştirmelerine yardımcı oluyor. Veriye dayalı içgörüler bu kadar önemliyken, dağınık bir biçimde derlenen verilerin bir araya getirilmesi, anlamlı bir bütüne dönüştürülmesi ve daha da önemlisi, anlaşılır bir biçimde görselleştirilmesi önem arz ediyor.

Microsoft’un iş zekası ve işletme performansı odaklı çözümler sunan ürün ailesi Microsoft Power Platform kapsamında sunulan iş zekası ve veri görselleştirme aracı Power BI, tam da bu noktada devreye giriyor. Türkiye’deki ilk ve öncü Microsoft Dynamics iş ortaklarından biri olan ATP olarak bu yazımızda Microsoft Power BI ile ilgili bilmeniz gerekenleri özetliyoruz.

Microsoft Power BI nedir?  

Microsoft Power BI, veri kaynaklarını tutarlı, görsel olarak kapsamlı ve etkileşimli içgörülere dönüştürmek için birlikte çalışan bir yazılım hizmetleri ve uygulamalar topluluğudur. Bir veri görselleştirme aracı olarak Microsoft Power BI, işletmelerin Excel tablolarındaki ya da bulut tabanlı ve şirket içi hibrit veri ambarlarındaki verileri kullanabiliyor. Power BI, işletmelerin veri kaynaklarına kolaylıkla bağlanmasına ve buradaki dağınık verileri görselleştirmelerine olanak tanırken, Power BI kullanıcıları çalışmalarını diğer kullanıcılarla ve iş ortaklarıyla da paylaşabiliyor. Power BI temelde, kuruluşların çok sayıda bulut tabanlı sistemden ham veri kümelerini çekmesine ve bunları güçlü, kullanıcı dostu bir arayüz üzerinden, eyleme dönüştürülebilir içgörüler haline getirmesine ve raporlamasına olanak tanıyor.

2006’da Microsoft’un SQL Server Raporlama Hizmetleri Ekibi’nden Thierry D’hers ve Amir Netz’in fikriyle geliştirmeye başlanan ve gizli yürütülen projenin “Gemini” kod adıyla anıldığı biliniyor. Microsoft SQL Server Analiz Hizmetleri’nin gücünden yararlanan ilk sürüm, 2009’da PowerPivot adı verilen bir Excel eklentisi olarak hayata geçiyor. Daha sonra Power Query adını alan uygulama, 2015’e kadar bir iş zekası uygulamasına dönüşüyor ve 2015 yılında baş harflerini “business intelligence” kavramından alan BI ifadesiyle yeniden adlandırılıyor.

Teknoloji odaklı araştırma şirketi Gartner’ın Magic Quadrant modelinde ilk sırada gelen “lider” iş zekası uygulaması olarak tanımladığı Power BI, bugün Fortune 500 şirketlerinin %97’si tarafından kullanılıyor. 250 bin şirketin verileri görselleştirmelerine ve anlamlı çıktılara dönüştürmelerine yardımcı olan Power BI, 100 milyon satıra kadar veriyi aynı anda işleyip görsel çıktılara dönüştürebiliyor. Veri satırları, Power BI’ın güçlü görselleştirme motoru aracılığıyla huni, alan, pay, çizgi, sütun, şelale grafikleri, ağaç haritalama, matrisler ve gösterge çizelgeleri olarak sunulabiliyor. 

Microsoft Power BI’ın özellikleri ve bileşenleri 

Power BI, zengin özellikler ve çok çeşitli veri görselleştirme araçları sunan, çevik, hızlı ve bulut tabanlı bir uygulama olarak öne çıkıyor. Power BI’ın en popüler özellikleri şöyle sıralanıyor: 

  • Power BI, Microsoft’un Office ailesi içinde sunduğu Excel ile birlikte çalışıyor ve diğer Microsoft ürünleriyle kolayca entegre olabiliyor.
  • Verileri sıkıştırma ve büyük veri kümelerinden raporlar oluşturarak anlamlı özetler çıkarma yeteneğine sahip olan Microsoft BI, 100 milyona kadar satırı aynı anda işleyebiliyor. Bu sınırın Excel’de 1 milyon olduğu biliniyor.
  • Power BI ayrıca, R ve Python yazılım dilleri kullanılarak özelleştirilebiliyor.
  • Verileri yalnızca statik görsellere dönüştürmeye yaramayan Power BI, kullanıcıların etkileşimli veri ve zihin haritaları oluşturmasını da mümkün kılıyor.
  • Power BI, dış veri kaynaklarındaki verileri içe aktarmak, filtrelemek ve dönüştürmek için Power Query çözümüyle entegre olabiliyor.
  • Kullanıcı dostu bir deneyim sunan Power BI, Office ve diğer Microsoft ürünlerini kullananların kolaylıkla alışabileceği ve özelleştirebileceği bir arayüzle geliyor.
  • Bulut tabanlı sunulan Power BI, kullanıcıların geribildirimlerine göre düzenli aralıklarla geliştirilmeye ve güncellenmeye devam ediyor.

Power BI, mobil cihazlar da dahil tüm platformlarda çalışmaya olanak tanıyan bir uygulama ailesi olarak konumlanıyor. Temelde Power BI, aşağıdaki öğelerle birlikte geliyor:  

  • Power BI Desktop adı verilen bir masaüstü uygulaması 
  • Power BI hizmeti olarak adlandırılan bir online hizmet olarak yazılım 
  • Windows, iOS ve Android cihazlarda çalışabilen Power BI mobil uygulamaları 

Bu üç bileşen, çalışanların rolleri ve görevleri gereği en etkili kullanımı elde etmesini, ürettikleri içgörüleri paylaşmalarını ve zamandan ve mekandan bağımsız bir biçimde inceleyebilmelerini amaçlıyor. Power BI, masaüstü, web ve mobil uygulamalarının yanı sıra, sayfalandırılmış raporlar oluşturmak üzere Power BI Report Builder çözümünü de içeriyor.

Microsoft Power BI ve Excel karşılaştırması 

Verileri doğru kullanmanın öneminin bu ölçüde arttığı bir çağda, pek çok iş zekası çözümü olmasına rağmen dünyanın en büyük şirketlerinin %97’si Microsoft Power BI’ı kullanmayı tercih ediyor. Zira Power BI, herhangi bir kullanıcının yalnızca birkaç tıklamayla dinamik raporlar oluşturabilmesine ve bu raporları kolayca paylaşabilmesine imkan tanıyor. Bunların yanı sıra Power BI, veri keşfi, veri dönüşümü ve veri modelleme özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Hizmet olarak yazılım modeliyle sunulan Power BI, donanım ve yükseltme maliyetlerini de ortadan kaldırıyor. Ayrıca işletmelerin boyutlarına göre ölçeklenebilen, kolaylıkla diğer platformlarla entegre olabilen ve otomatik güncellenen bir çözüm olarak tercih ediliyor. Son olarak kullanıcılara, özelleştirilebilir makine öğrenmesi modellerinden oluşan bir kataloga erişim fırsatı tanıyan Microsoft Power BI, gerçek zamanlı sonuçlar ve eyleme dönüştürülebilir içgörüler oluşturma yolunda tüm sınırları ortadan kaldırıyor.

İlk aşamada bir Excel eklentisi olarak ortaya çıkan, fakat bugün Excel’in işlem gücünün çok daha ötesinde bir potansiyel vaat eden Power BI, Excel’den başta etkileşimli veri görselleştirme fonksiyonuyla ayrılıyor. Yeni kullanıcılar dahi Power BI’ın sürükle-bırak gibi işlevlerini kullanarak anlaşılır veri ambarlarını estetik görsellere dönüştürebiliyor. Microsoft Marketplace’ten özel görselleştirme stilleri edinilebiliyor ve bu sayede çözümün olanakları neredeyse sınırsız bir biçimde genişletilebiliyor. Kullanıcıların gerçek zamanlı olarak işbirliği yapmasına olanak tanıyan Power BI, bulut tabanlı platformunda birden çok kişinin aynı anda tek doküman üzerinde çalışmasına da fırsat veriyor. 

Power BI, Excel, SQL Server veri tabanları, Google Analytics, sosyal medya analizi, Azure kaynakları ve diğer bulut tabanlı kaynaklar olmak üzere pek çok veri kaynağına kolayca bağlanabiliyor. İşletmelerin verilerinin iş süreçlerine ve ticari sırlarına ilişkin çok sayıda ayrıntıya ev sahipliği yapabileceğini bilen Microsoft, Power BI çözümünü üst düzey güvenlikli bir ortamda sunuyor. Kişisel Ağ Geçidi ile birlikte gelen Power BI, yetkisiz erişimleri engellemek ve güvenli çalışma ortamını korumak açısından da fark yaratıyor.

Power Platform ve Microsoft Power BI çözümleri ATP ’de 

Tüm bu yönleriyle Microsoft Power BI, karar vericiler için dağınık veriler ve karar verme süreci arasında güçlü bir bağlantı kuruyor. Harika veri deneyimleri oluşturan Power BI, yapay zeka destekli altyapısıyla işletmelerin anahtar performans göstergelerine (KPI) ve marka hedeflerine ulaşması için doğru altyapıyı sunuyor.

Sahip olduğunuz verileri anlamlı iş kararlarına dönüştürmek isterseniz, Türkiye’deki ilk ve öncü Microsoft Dynamics iş ortaklarından ATP ile iletişime geçebilirsiniz. Forrester araştırmasına göre %502 yatırım geri dönüşü ve uygulama geliştirme maliyetlerine %48 tasarruf sunan Microsoft Power Platform çözüm ailesiyle uçtan uca dijital dönüşümünüzü başlatmak için ATP’nin deneyiminden yararlanabilirsiniz.

Önceki İçerik

ERP Yazılımları Yaklaşımları

Sonraki İçerik

İş Süreçlerinde Verimliliği Artırın: Microsoft Power Automate nedir?

Bizimle İletişime Geçin!

Çözüm, hizmet ve markalarımızla ilgili bilgi almak, teklif talep etmek ve bizimle her konuda iletişime geçmek için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Start typing to see you are looking for.